Menu
‘WARMTEPOMP NEEMT HOGE VLUCHT’
pdf

‘WARMTEPOMP NEEMT HOGE VLUCHT’

Voor aardgas is op de lange termijn geen plaats meer in de energievoorziening. De procesindustrie zoekt daarom naar wegen om haar gasverbruik terug te dringen en de bedrijfsvoering CO2-neutraal te maken. Hergebruik van restwarmte, bijvoorbeeld uit koelprocessen, is een populaire route. De warmtepomp is het instrument bij uitstek, weet koeltechnisch expert Maarten Gelens van GEA.
Maarten Gelens - Koeltechnisch expert bij GEA
bron: Fluids Processing

Duurzaamheid is een klantwens

‘Duurzaamheid is een klantwens’ staat er op een van de powerpoint-dia’s, die Gelens op zijn laptop laat passeren om zijn verhaal te omlijsten. “De bereidwilligheid in de voedingsmiddelenindustrie om van duurzaamheid werk te maken is groot. Het momentum is er. De overheid heeft ongekende ambities om de CO2-uitstoot door fossiele bronnen terug te dringen. Bedrijven willen vergaand verduurzamen en nu al besparen op hun gasverbruik”, zegt de sales-engineer van GEA in het monumentale fabrieksgebouw van GEA Grasso in Den Bosch.   

Een van de nieuwe toepassingen is de inzet van de restwarmte van de koelmachines. “Het idee om restwarmte te gebruiken kwam een jaar of tien geleden op”, verklaart Gelens. “Van oudsher wordt de restwarmte van processen om producten te koelen en in te vriezen afgevoerd via condensors op het dak. Dat is zonde, want voor de volgende productiegang is nieuwe energie nodig. Nu duurzaamheid een versnelling heeft gekregen, staat restwarmte echter scherp in het vizier van bedrijven. De warmtepomp heeft een hoge vlucht genomen. Het is dé interessante technologie om restwarmte van lage temperatuur op te werken naar een bruikbaar niveau om opnieuw in processen te gebruiken. De energiebesparing is groot en het levert substantiële CO2-reductie op”, zegt Gelens.

Bron: Fluids Processing

Lees het hele verhaal hier:

pdf

Blijf op de hoogte van GEA’s innovaties en verhalen door u in te schrijven op nieuws van GEA.

Inschrijven

Wij zijn er om u te helpen! Met slechts een paar gegevens kunnen we uw vraag beantwoorden.

Stel uw vraag