De verborgen kampioen van de industrie: de warmtepomp
Gratis telefonisch consult

De verborgen kampioen van de industrie: de warmtepomp

Geïnstalleerd in het donker, verstopt in kelders, op het dak, of in de machinekamer, wordt de warmtepomp vaak over het hoofd gezien en zijn capaciteiten onderschat. Maar verbeterde engineering in combinatie met strengere CO2 regulaties plaatsen het spotlicht op deze industriële kampioen.
Industrial Refrigeration Equipment Room

Warmtepomptechnologie: steeds interessanter voor fabrikanten

Met toepassingen in B2B en B2C heeft de warmtepomp een lange weg afgelegd sinds hij voor het eerst werd gebruikt voor het drogen van zout gewonnen uit Oostenrijkse moerassen halverwege de 19e eeuw. 

Met toepassingen voor gebruik in de stadsverwarming en in de residentiële sector wordt de warmtepomptechnologie steeds interessanter voor fabrikanten die op zoek zijn naar nieuwe manieren om te voldoen aan steeds strengere milieuregels, hun eigen doelstellingen en om productiekosten te verlagen.

Dus, waarin is de magie van de warmtepomp gelegen? Warmtepompen gebruiken hernieuwbare of ‘waste’ energie van gebouwen en processen om warmte te genereren.  Een koelsystemen straalt bijvoorbeeld warmte uit tijdens het koelen via een condensor.

Normaal gesproken wordt deze warmte simpelweg in de omgeving afgestoten. De warmtepomp daarentegen vangt warmte op en "pompt" of verhoogt de temperatuur om warmte te creëren die geschikt is voor andere doeleinden. En wanneer een warmtepomp wordt gecombineerd met een koelinstallatie, zijn zowel koeling als verwarming mogelijk, waardoor eenmalig energieverbruik wordt omgezet in een circulaire energiehuishouding, waardoor de energiekosten met 30 procent of meer kunnen worden verlaagd. Dat is een aanzienlijke besparing wanneer u bedenkt dat binnen de voedingsmiddelen-, zuivel- en drankenindustrie tot 60 procent van het energieverbruik wordt gebruikt voor verwarming en koeling.

Natuurlijke koelmiddelen, nieuwe kansen

Terwijl gefluoreerde gassen worden uitgefaseerd, worden natuurlijke koudemiddelen steeds populairder, met name ammoniak dat direct beschikbaar en goedkoop is en geen impact op de opwarming van de aarde heeft. Hoewel schadelijk bij hoge concentraties, elimineert de implementatie van koolstofabsorbeerders in ammoniak-gebaseerde warmtepompen het stinkende element voordat de lucht door een ventilator gaat en de installatieruimte verlaat.

Dankzij verbeteringen in de compressortechnologie kunnen ammoniakwarmtepompen nu tot hogere temperaturen worden opgewarmd. Dit heeft de weg geëffend voor een meer algemene toepassing in de voedingsmiddelen-, drank- en zuivelindustrie, waar afvalwarmte kan worden gebruikt voor het wassen, reinigen en drogen van producten; verwarmingswater voor reinigings- en verwerkingsdoeleinden, evenals pasteurisatie.

Voorheen gebruikten deze industrieën ketels om producten te koken of pasteuriseren, en vervolgens koelproducten om ze opnieuw af te koelen, wat resulteerde in enorme energieverspilling omdat de temperatuur van de afvalwarmte van het koelproces te laag was om opnieuw te worden gebruikt. Een warmtepomp verhoogt echter de afvalwarmtetemperatuur tot 70-85 graden Celsius, zodat deze opnieuw in het systeem kan worden geplaatst. Het resultaat: meer ketels kunnen ontmanteld worden, warmte wordt niet langer verspild en de CO2-uitstoot wordt verminderd - in sommige gevallen zelfs met 50%. Volgens Robert Unsworth, Head of Sales (Utilities) in het Verenigd Koninkrijk voor GEA, "zal de toepassing van warmtepompen in de voedings-, zuivel- en drankensector de grootste stap vooruit zijn die de productie en koeling van voedingsmiddelen ooit heeft gekend."

Benieuwd wat de warmtepomp voor uw installatie kan betekenen? Vraag een gratis telefonisch consult aan bij een van onze GEA experts.