Menu
Uitdagingen op het gebied van wetgeving voor F-gas-koelmiddelen
download

Uitdagingen op het gebied van wetgeving voor F-gas-koelmiddelen

Koudemiddelen worden gebruikt in koelinstallaties of warmtepompen als medium voor het transport van warmte. De meeste koelsystemen die broeikasgassen gebruiken, moeten worden (of zijn reeds) vervangen door systemen die natuurlijke koelmiddelen kunnen verwerken, zoals ammoniak, CO₂. of koolwaterstoffen.
koelingsoplossing met ammoniak als koelmiddel
Samen met een klant uit de wereld van de voedingsmiddelenindustrie creëerde een koelingsoplossing met ammoniak als koelmiddel.

Nieuwe installaties, omzettingen en het gebruik van alternatieve koelmiddelen

De nieuwe F-gasverordening van de Europese Unie (EU) die het gebruik van gedeeltelijk gefluoreerde koolwaterstoffen (HFK's) in koelsystemen reguleert, heeft gevolgen voor fabrikanten en exploitanten van koel- en airconditioningsystemen en warmtepompen. Door de F-gasverordening moeten bestaande installaties immers vervangen, omgezet of gebruik gaan maken van alternatieve, natuurlijke koelmiddelen. 

Stilzitten is geen optie, er zullen simpelweg plannen moeten komen voor de vervanging van koelmiddelen die een Global Warming Potential (GWP) van boven de 2500 hebben. Deze zijn immers verboden  onder de Europese F-gaswetgeving in bepaalde toepassingen voor statische koeling. Teruggewonnen en opnieuw verwerkte koelmiddelen kunnen tot 2030 worden gebruikt voor onderhoud aan bestaande apparatuur, maar ook zij zullen waarschijnlijk duur en schaars worden (zoals reeds gezien en eerder ervaren met de uitfasering van r22).

GEA Heat Pump

Aanbeveling van de GEA-expert

David Blankley, expert op het gebied van industriële koeling bij GEA, legt uit: "De deadline voor het overschakelen op milieuvriendelijke koelmiddelen nadert. De meeste koelsystemen die broeikasgassen gebruiken, moeten worden vervangen door systemen die natuurlijke koelmiddelen kunnen verwerken, zoals ammoniak, CO₂. of koolwaterstoffen. Ammoniak is bijvoorbeeld een natuurlijk koelmiddel dat geen effect heeft op de opwarming van de aarde of aantasting van de ozonlaag ", zegt Blankley. Het voldoet ook aan de wereldwijde wetgeving. Voor de GEA-expert is één ding zeker: "Voedingsbedrijven moeten eerder in plaats van later actie ondernemen, omdat de tijd om de nieuwe systemen op basis van natuurlijke koudemiddelen te installeren, nodig is om hun impact op het milieu te verminderen, en het is in de overgrote meerderheid van gevallen niet mogelijk om een F-gassysteem te voorzien van een aardgas, vooral ammoniak."

Meer weten? Lees onze gratis whitepaper over de F-gassen en de F-gasverordening.

Blijf op de hoogte van GEA’s innovaties en verhalen door u in te schrijven op nieuws van GEA.

Inschrijven

Wij zijn er om u te helpen! Met slechts een paar gegevens kunnen we uw vraag beantwoorden.

Stel uw vraag