Menu
5 redenen om plantaardige eiwitten te gebruiken als ingrediënt voor de voedingsmiddelen-industrie
Vraag aan

5 redenen om plantaardige eiwitten te gebruiken als ingrediënt voor de voedingsmiddelen-industrie

De consument is zich tegenwoordig steeds meer bewust van de relatie tussen voeding enerzijds en gezondheid en welzijn anderzijds. Consumenten zijn mede daarom steeds nadrukkelijker op zoek naar voeding en dranken die natuurlijke ingrediënten, waaronder plantaardig, bevatten in plaats van dierlijke eiwitten. Maar waarom zou je als bedrijf in de voedingsmiddelenindustrie gebruik maken van plantaardige eiwitten? Lees hier 5 belangrijke redenen om plantaardige eiwitten te gebruiken als ingrediënt voor je eindproduct.
5 redenen om plantaardige eiwitten te gebruiken

1) Gezond. Weinig vet en rijk aan vezels

Zoals gezegd is de trend onder consumenten steeds meer gericht op gezonde voeding. In dierlijke producten zitten weliswaar ‘goede’ eiwitten maar deze zijn rijk aan verzadigde vetzuren. Dergelijke vetten laten het cholesterolgehalte in bloed stijgen waardoor bloedvaten langzaamaan kunnen dichtslibben. Plantaardige eiwitten bevatten daarentegen weinig vet en zijn rijk aan vezels. Het nadeel is echter dat ze niet alle aminozuren bevatten die een mens nodig heeft. 

dierlijke-eiwitten-voedingsindustrie-gea

2) Goed alternatief voor dierlijke eiwitten

Indien hoogwaardig, zijn plantaardige eiwitten een goed alternatief voor dierlijke eiwitten. Plantaardige eiwitten worden dan ook steeds vaker aangetroffen in alledaagse voedingsmiddelen, maar ook in veganistische/vegetarische producten, sport- en afslankproducten, klinische voedingsproducten en zuigelingenvoeding.

3) Functioneel ingrediënt

Een plantaardig eiwit kan naast het verschaffen van essentiële aminozuren ook worden gebruikt als een functioneel ingrediënt, bijvoorbeeld om textuur toe te voegen. Textuur speelt een belangrijke rol in de sensorische eigenschappen van een product. En net de gewenste textuur is een lastig punt bij vleesvervangers. De eerste vleesvervangers leken qua textuur helemaal niet op vlees. Bij de flexitariër kan dit een hindernis vormen.

Verder kan een plantaardig eiwit ook worden gebruikt om de viscositeit, emulgering, stabiliteit, schuimvorming of
vetbindende eigenschappen van een breed scala aan voedingsmiddelen te optimaliseren. 

eiwitten-natuurlijk-GEA-voeding-industrie

4) Duurzaamheid & beeldvorming

Duurzaamheid staat bij zowel consumenten als bedrijven tegenwoordig hoog op de agenda. Er is steeds meer aandacht voor de milieu-impact van onze voedselconsumptie en consumenten ontdekken dat door de keuze van voeding een steentje kan worden bijgedragen aan een duurzamere wereld. Gedachte hierbij is dat je qua duurzaamheid bijvoorbeeld beter kunt kiezen voor plantaardige eiwitten in plaats van dierlijke eiwitten. Het wordt immers steeds duidelijker dat de aarde de vraag naar dierlijke eiwitten niet meer aan kan. Duurzaamheid, in dit geval de keuze voor plantaardige- in plaats van dierlijke eiwitten, is zodoende een belangrijke trend die de groei van een bedrijf in de voedingsmiddelenindustrie kan ondersteunen.

5) Kostenconcurrentievermogen

Hoewel het prijsverschil tussen plantaardige en andere (i.e. dierlijke) eiwitten significant is (tussen 30% en 50%), blijkt dit vooralsnog geen grote drijfveer. Maar er liggen hier wel kansen voor het bedrijfsleven. Verder helpt de overheid bedrijven bij duurzame voedselproductie. Bijvoorbeeld door onderzoek te financieren. Of met het wegnemen van mogelijke belemmeringen in de regelgeving. 

Vrijblijvend advies op maat

Plantaardige eiwitten bieden voedingsbedrijven veel mogelijkheden. Wel is het van belang dat fabrikanten erop kunnen vertrouwen dat plantaardige eiwitten voldoen aan de eisen op het gebied van productzuiverheid en functionaliteit, tegen een optimale opbrengst. Organoleptisch en voedingswaarde-eigenschappen zijn hierbij belangrijk, evenals poederkenmerken zoals deeltjesgrootte, dichtheid, oplosbaarheid en dispergeerbaarheid.

Experts van GEA adviseren je graag over de mogelijkheden die alternatieve eiwitten uw bedrijf bieden. Wij denken graag mee over hoe je een kostenefficiënte en optimaal renderende productielijn kunt ontwerpen en installeren, uiteraard met hoogwaardige apparatuur en gericht op een hoge doorvoer.

Interesse? Vul onderstaand formulier in en één van onze experts informeert je over de mogelijkheden van plantaardige eiwitten in een telefonisch consult.

Blijf op de hoogte van GEA’s innovaties en verhalen door u in te schrijven op nieuws van GEA.

Inschrijven

Wij zijn er om u te helpen! Met slechts een paar gegevens kunnen we uw vraag beantwoorden.

Stel uw vraag