Menu
Melkveehouder Rens Claassen stapt over op GEA Monobox
Vind een dealer

Melkveehouder Rens Claassen stapt over op GEA Monobox

De melkstal op het bedrijf van Rens Claassen uit het Brabantse Oosteind maakte plaats voor twee Monoboxen van GEA. "We hebben geen zicht op bedrijfsopvolging en willen ook blijven vernieuwen. Bovendien leek het ons ideaal als we flexibeler in onze werktijden zijn”, vat Claassen zijn keuze samen. De investering in twee melkrobots maakt zijn bedrijf verder toekomstbestendig. In aanloop naar het plaatsen van de melkrobots bouwde hij samen met een kameraad, tevens melkveehouder, de robotruimte.

Wens tot bedrijfsvernieuwing en flexibeler werken komt uit

Vorig jaar maakte de melkstal op het bedrijf van Rens Claassen uit het Brabantse Oosteind plaats voor twee Monoboxen van GEA. "We hebben geen zicht op bedrijfsopvolging en willen tegelijkertijd wel blijven vernieuwen. Bovendien leek het ons ideaal als we flexibeler in onze werktijden zijn”, vat Claassen zijn keuze voor de overstap samen.
Rens Claassen Monobox

Toekomstbestendig

De investering in twee melkrobots maakt zijn bedrijf verder toekomstbestendig. In aanloop naar het plaatsen van de melkrobots bouwde hij samen met een kameraad, tevens melkveehouder, de robotruimte. “We zijn beiden aan het verbouwen geweest en het is mooi om elkaar daarin verder op weg te helpen. Het geeft mij ook voldoening om in eigen beheer zo’n aanbouw aan de stal te maken.” Nog altijd bouwt Claassen met enthousiasme verder aan zijn bedrijf. “Sinds de robotruimte helemaal klaar is, heb ik de oude melkstal gesloopt en de put dicht gestort. Het is de bedoeling daar een mooi ruim strohok te realiseren voor de kalfkoeien.”
Rens Claassen Monobox

Van 2x10 naar monobox

Claassen vertelt dat de melkstal niet per se aan vervanging toe was. "Het dateerde uit de jaren 70 en is sindsdien altijd goed onderhouden. De laatste wijziging aan de installatie was in 2004, toen hebben we het systeem uitgebreid van 2x6 naar 2x10. Het melken vond ik altijd leuk om te doen en was dan ook geen belasting voor mij.” Inzetten op bedrijfsontwikkeling en vernieuwing maakte echter dat Claassen zich in 2016 toch ging oriënteren op de mogelijkheden van melkrobots voor zijn bedrijf. Inmiddels weet hij de toon te zetten: "Ik snap niet waarom melkveehouders nu nog voor een traditionele melkinstallatie zouden kiezen.” Claassen vervolgt: “Daarmee zeg ik het wel heel zwart-wit, maar het geeft wel aan dat ik tot nu toe heel tevreden ben over de meest recente investering op mijn bedrijf.”
Rens Claassen Monobox

Compact met een open karakter

De dieren werden voorheen ook met een melksysteem van GEA gemolken. Een bijna logische keuze dat GEA dealer Driehoeven Melktechniek uit Haaren vrij snel aan tafel kwam. "Bijna logisch", benadrukt Claassen, "want ik had de MIone al eens gezien en daar was ik vanwege het dichte systeem niet zo van gecharmeerd. Het past gewoon niet bij mij, ik wil de koe kunnen zien.” Het op de markt komen van de Monobox maakte hem nieuwsgierig naar dit alternatief. 
 
“Ik bezocht meerdere collega-melkveehouders, niet alleen om dezelfde soort robot op verschillende bedrijven te zien draaien, maar ook om verschillende merken goed te kunnen vergelijken.” Met name de compactheid en het open karakter van de Monobox van GEA deden hem besluiten in deze robot te investeren. "Ik leerde vroeger op school al dat korte melkslangen en -leidingen belangrijk zijn in verband met vacuümschommelingen. Oftewel, een pré voor goed melken en hoge melkkwaliteit. Dat is in mijn ogen tegenwoordig niet anders. Die gedachte zie ik terug in de uitvoering van de Monobox, duidelijker dan bij andere merken", licht Claassen zijn keuze toe.

Separeren per kwartier

De Monobox straalt ook op andere onderdelen uit een compacte machine te zijn. "Het systeem zit gewoon slim in elkaar. Zo worden de tepelbekers één keer aangesloten, waarmee vervolgens alles gebeurt: voorbehandelen, melken en tot slot dippen. Pas als dat alles klaar is, wordt de beker per kwartier afgenomen." Claassen vult aan dat het systeem daarmee veel schakelingen kent, maar dat het hem niet bang maakt voor extra storingen. “Als bijkomend voordeel zie ik juist de mogelijkheid om per kwartier te separeren, iets waarmee GEA uniek is in zijn soort. Als ik eens een koe heb waarvan ik de melk in één kwartier niet vertrouw, dan laat ik de robot die melk separeren. Dit terwijl de melk van de andere drie kwartieren wel gewoon in de tank wordt geleverd."
Rens Claassen Monobox

Soepel aansluiten

Claassen vindt het nog wat vroeg om een beeld te schetsen van de invloed op melkproductie en melkkwaliteit. "Maar de resultaten doen tot nu toe zeker niet onder voor de oude situatie. Om een eerlijk vergelijk te kunnen maken, vind ik het belangrijk dat alle koeien een keer gekalfd hebben. Dan zijn we ongeveer een jaar verder." Terugkijkend op het moment van omschakelen: "Natuurlijk was het in het begin wennen. De koeien moeten hun eigen ritme zien te vinden, daar moet je ze de tijd voor gunnen." Claassen kreeg daarbij begeleiding van GEA-dealer Driehoeven uit Haaren. "De eerste paar keer hebben we de dieren opgedeeld in vier groepen en bleven we erbij totdat alle koeien gemolken waren. Het aansluiten liep daarbij gelijk heel soepel. Het voornaamste was dat de koeien moesten leren de box in te lopen. Na een paar keer gemolken te zijn, kenden ze het trucje en verloopt het super.”

Weiden

Vooruitkijkend is Claassen benieuwd naar het robotmelken in combinatie met weidegang. "We hebben de koeien altijd geweid. Bij het plaatsen van de robots hebben we er dan ook rekening mee gehouden dat de koeien in de toekomst naar buiten blijven gaan. In onze situatie gaat de melkrobot de dieren naar buiten separeren. Dit scheelt mij extra investeringen zoals de aanschaf van een weideselectiepoort.”

Bedrijfsgegevens

  • 110 melk- en kalfkoeien
  • Melkproductie circa 1.050.000 kg met 4.30% vet en 3.50% eiwit
  • 80 stuks jongvee
  • 60 ha grond, waarvan 15 ha huiskavel
  • Melkt sinds augustus 2017 met 2 Monoboxen van GEA

Meer informatie over de Monobox?

Blijf op de hoogte van GEA’s innovaties en verhalen door u in te schrijven op nieuws van GEA.

Inschrijven

Wij zijn er om u te helpen! Met slechts een paar gegevens kunnen we uw vraag beantwoorden.

Stel uw vraag