Menu
Geen gluten, geen probleem!
Kom in contact

Geen gluten, geen probleem!

Wereldwijd vormen tarwe, gerst en rogge de basis voor gezonde voedingspatronen. Ze zijn de basis van onze favorieten producten en lekkernijen. De meesten van ons genieten van brood, pasta, cake of koekjes zonder daarbij stil te staan. Voor sommige mensen kan het eten van deze producten ernstige gevolgen hebben. Dit komt omdat de korrels waarvan ze zijn gemaakt een natuurlijk eiwit bevatten dat gluten wordt genoemd.
Coeliakie

Wanneer gluten ziekte veroorzaakt

Voor de meerderheid van de bevolking is het consumeren van gluten onschadelijk. Bij ongeveer 1% van de bevolking veroorzaakt het eten van zelfs kleine hoeveelheden gluten coeliakie. Dit is een auto-immuunziekte die het slijmvlies van de dunne darm beschadigt. Deze schade voorkomt uiteindelijk de normale opname van voedingsstoffen uit voedsel en kan leiden tot ondervoeding.  

Coeliakie is genetisch, wat betekend dat het in families voorkomt. Typische symptomen zijn onder meer een opgeblazen gevoel in de buik, krampen, diarree en constipatie, evenals hoofdpijn, vermoeidheid en gewrichtspijn. Maar langdurige ziekte is ook in verband gebracht met een verhoogd risico op andere ernstige auto-immuunziekten, huidaandoeningen en zelfs epilepsie of hart- en vaatziekten.  

Sommige mensen die geen coeliakie hebben kunnen nog steeds gevoelig zijn voor gluten. Ze merken dat wanneer ze voedsel met gluten eten, ze vergelijkbare maagklachten ontwikkelen, zoals pijn, een opgeblazen gevoel en diarree. Hoewel glutengevoeligheid onhandig is in plaats van een ernstige bedreiging voor de gezondheid, kan het nog steeds veel ongemak en angst veroorzaken. 

Gluten Free

Glutenvrij

Er is geen behandeling voor coeliakie of glutengevoeligheid, behalve het vermijden van eten of drinken met gluten. Maar makkelijk is dit niet. Niet alleen de voor de hand liggende producten zoals broden, pasta, gebak, koekjes of snacks bevatten gluten. Gluten komen ook voor in kant-en-klaarmaaltijden, soepen, worstjes en sauzen, of smaakstoffen en andere voedselingrediënten. 

Dus hoe slaagt de industrie erin om glutenvrije voedingsmiddelen te produceren die nog steeds voedzaam zijn en die er net zo goed uitzien en smaken als onze traditionele favorieten? De sleutel tot het ontwikkelen van recepten met behulp van alternatieve grondstoffen in een goed begrip van wat gluten eigenlijk 'doet' in onze recepten. Wanneer het wordt gemengd met water, zwelt het glutenproteïne op en vormt het een netwerk van elastische strengen dat helpt de structuur van bijvoorbeeld brooddeeg of pastavormen te behouden. De elastische gluten fungeert ook als een bindmiddel in producten op basis van gebakken bloem, zoals cakes of koekjes. Het gebruik van natuurlijke glutenvrije grondstoffen, zoals aardappel, rijst, mais, sorghum of tapioca in plaats van tarwe, betekent dat recepten, processen en apparatuur worden ontwikkeld die het mogelijk maken om hun natuurlijke zetmeel te gebruiken als alternatief.  

Lokale alternatieven

De mogelijkheid om vervangende grondstoffen te gebruiken voor enkele van de werelds meest bekende voedingsmiddelen kan ook economische voordelen hebben in regio's waar tarwe, gerst of rogge niet voorkomen. Door ontwikkelingen van productieprocessen en apparatuur kunnen deze landen producten zoals brood en pasta produceren met goedkopere, lokaal geteelde granen en knollen, in plaats van geïmporteerde tarwe. 

GEA begrijpt de noodzaak om processen en apparatuur te ontwerpen voor de productie van deze glutenvrije producten. Zo heeft GEA de afgelopen 40 jaar veelzijdige technologieën en verwerkingslijnen ontwikkeld op kleine en industriële schaal, die aantrekkelijk zijn voor fabrikanten over de hele wereld. Samen werken we aan glutenvrije alternatieven van lokale producten.  

Teff velden in Ethiopië
Teff velden in Ethiopië

Opkomende markten

Steeds meer producenten in Afrikaanse landen nemen contact op met GEA voor apparatuur om sorghum, gierst of mais te verwerken tot pasta producten. "Soms kunnen we de apparatuur leveren waarmee fabrikanten kunnen overschakelen naar de productie van glutenvrije producten met behulp van hun lokale gewassen. We maken systemen op maat die elke traditionele pastavorm kunnen verwerken, van elke soort bloem."

Een opkomende markt is Ethiopië, waar het basisgewas een oud graan is dat teff wordt genoemd, dat traditioneel wordt gebruikt om een ​​gefermenteerd brood te maken. Met behulp van GEA-apparatuur kunnen producenten nu ook teff gebruiken om pasta te maken die lang houdbaar is en gemakkelijk opgeslagen en vervoerd kan worden.

"We hebben proefprocessen ontwikkeld die de haalbaarheid aantonen van het gebruik van onze apparatuur om dit lokale gewas te verwerken," zei Mondardini. "De beschikbaarheid van goedkope, in massa geproduceerde en gezonde kant-en-klare voedingsmiddelen met basisgewassen kan ook betere voeding voor armere populaties betekenen. Tevens helpt het belangrijke opties te bieden voor mensen met coeliakie en glutengevoeligheid".

Meer informatie?

Blijf op de hoogte van GEA’s innovaties en verhalen door u in te schrijven op nieuws van GEA.

Inschrijven

Wij zijn er om u te helpen! Met slechts een paar gegevens kunnen we uw vraag beantwoorden.

Stel uw vraag