Menu
Deel 5: Terugwinning van restwarmte
contact

Deel 5: Terugwinning van restwarmte

Emissiebeheersing is een mijlpaal in de wereldwijde milieubescherming voor mens en dier en voor de aarde zelf. In een 5-delige serie gaan we dieper in op een vijftal oplossingen en bijbehorende technologieën die de procesindustrie helpen bij het beheersen en minimaliseren van emissie uitstoot. In dit deel gaan we in op: terugwinnen van restwarmte.
Emissiebeperkende maatregelen - restwarmte

Terugwinnen van restwarmte

Energie-intensieve processen genereren grote hoeveelheden restwarmte emissies die vaak niet worden benut. Door hoge energieprijzen en de noodzaak tot het verminderen van CO2-uitstoot vanwege de steeds strenger milieuregelgeving, is het belang van energieterugwinningstoepassingen voor alle industriële processen in de afgelopen jaren sterk toegenomen. Met het terugwinnen van restwarmte kunnen energiekosten gereduceerd worden en de CO2-uitstoot worden verminderd. Een energieterugwinningsinstallatie is daarmee een investering die niet alleen concurrerende voordelen voor de kosten van het eindproduct oplevert, maar ook helpt om het milieu te beschermen. 

GEA ORC-module
GEA ORC-module

ORC-proces (Organic Rankine Cycle)

Afvalwarmte kan binnen een proces worden teruggewonnen door middel van het ORC-proces (Organic Rankine Cycle) of door de economische efficiëntie te verhogen door uitwisselingseenheden van hitte-energie te implementeren in het industriële proces. Vijf voordelen:

  1. ORC-technologie werkt bij lage drukwaarden en temperaturen, in tegenstelling tot andere oplossingen
  2. Hoge efficiëntie van het volledige productiesysteem - ca. 25% van de afvalwarmte wordt gebruikt
  3. Onderhoudsvriendelijk
  4. Hoge flexibiliteit van de verschillende modules, ideaal voor aanpassing in smalle ruimtes
  5. Snelle ROI (return-of-investment), duurzame verlaging van energiekosten

Heeft u een vraag over emissiebeperking en/of de oplossingen en technologieën van GEA? Vul dan dit formulier in. Een specialist neemt contact met u op.

Blijf op de hoogte van GEA’s innovaties en verhalen door u in te schrijven op nieuws van GEA.

Inschrijven

Wij zijn er om u te helpen! Met slechts een paar gegevens kunnen we uw vraag beantwoorden.

Stel uw vraag