Menu
‘Weidegang is voor iedere robotmelker een optie’
Vraag aan

‘Weidegang is voor iedere robotmelker een optie’

Op 83 procent van de melkveebedrijven in Nederland wordt weidegang toegepast en dat aandeel wordt steeds hoger. Tegelijkertijd neemt het aantal robotmelkers ook toe. Een prima combinatie volgens Bert Philipsen, specialist beweiding bij Wageningen Livestock Research. “Weidegang spreekt wat mij betreft eigenlijk voor zich. Ook voor veehouders die kiezen voor een melkrobot. En dat gaat ook heel goed samen. Er zijn heel veel succesvolle voorbeelden. Het vraagt alleen iets meer denkwerk vooraf.”
robotmelken-weidegang

Dat denkwerk zit hem vooral in de koerouting, legt Philipsen uit. “Het koeverkeer tussen stal, melksysteem en weide vraagt wat meer aandacht. De essentie van een robot in combinatie met weidegang is dat er een continu koeverkeer moet zijn. Je wilt immers dat de robot continu draait en dat de koeien steeds vers gras eten. Het bedrijf moet daar wel op ingericht zijn.” Een goede koerouting begint volgens Philipsen bij het vermijden van obstakels voor de koeien. Denk aan drempels en afstapjes, maar ook scherpe hoeken en een slecht overzicht kunnen hen hinderen om de weg naar de wei te vinden. “Je moet het zo aantrekkelijk mogelijk maken. Daarnaast moeten de percelen natuurlijk bereikbaar zijn voor de koeien. In sommige gevallen vergt dat wat meer investering, zoals een koetunnel of een wildrooster om een openbare weg over te steken. In principe komen alle percelen binnen een straal van 1 tot 1,5 kilometer in aanmerking.” 

Weidegang kan altijd

Als het lukt om fysieke obstakels weg te nemen, is weidegang eigenlijk voor iedere robotmelker een optie, stelt Philipsen. Dat wil niet zeggen dat het altijd vanzelf gaat. “Als er problemen zijn met de combinatie, komt het er eigenlijk altijd op neer dat de koeien niet naar buiten willen, of juist niet naar binnen. In beide gevallen wordt de natuurlijke flow in het koeverkeer doorbroken en werkt het systeem dus niet optimaal.” De oplossing zit hem vaak in het aantrekkelijker maken van de stal of juist de wei. “Kijk goed naar je bijvoeding op stal en naar je graslandmanagement. Maak het één iets aantrekkelijker, het ander juist minder. Je kunt bijvoorbeeld op een vast moment bijvoeren op stal, om de koeien te lokken, of juist dat vaste voermoment achterwege laten zodat ze buiten blijven, of naar buiten gaan.”

Elke dag vers gras

Bij de combinatie met een robot komen verschillende beweidingsstrategieën in aanmerking. Deze strategieën hebben één ding gemeen: elke dag vers gras. “Dat is echt de basis. Het werkt niet om de koeien meerdere dagen op hetzelfde stuk te laten lopen, je moet ze prikkelen om iedere dag naar buiten te gaan. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld dagelijks omweiden, stripgrazen of roterend standweiden.” Een andere voorwaarde voor succes is dat koeien die nieuw aan de melk komen, gewend zijn aan weidegang. “Zorg dus dat het jongvee een aantal periodes buiten loopt, zodat ze wennen aan het grazen en de wisselende weersomstandigheden.” Weideselectie door de robot of met een aparte weideselectiepoort is volgens Philipsen geen noodzaak, maar wel erg handig. “Het is wel belangrijk dat de selectiepoort goed afgesteld staat, snel genoeg selecteert en voldoende capaciteit heeft. De koe moet niet worden teleurgesteld.”

Vrijekeuzesysteem

Voor wie er goed over nadenkt en een systeem kiest dat bij de ondernemer, het bedrijf en koeien past, heeft de combinatie robot en weidegang veel voordelen, besluit Philipsen. “Een voordeel, dat nog niet veel wordt gebruikt, is dat je de robot ook kunt gebruiken om het grasaanbod aan te passen op het lactatiestadium. Bijvoorbeeld door de verse koeien eerder naar buiten te laten gaan, zodat ze het beste verse gras eten. In zekere zin versterken robot en weidegang elkaar: bij een continu koeverkeer kunnen koeien zelf bepalen of ze binnen of buiten zijn en wanneer ze worden gemolken. Het is een vrijekeuzesysteem en dat maakt het heel diervriendelijk. Een melkrobot heeft gewoon een aantal voordelen voor boer en koe. Je doet jezelf tekort als je afziet van een robot vanwege belemmeringen bij het beweiden.”

Benieuwd hoe jij je weidegang kan verbeteren? Vraag nu een gratis optimalisatie adviesgesprek aan via GEA.

Blijf op de hoogte van GEA’s innovaties en verhalen door u in te schrijven op nieuws van GEA.

Inschrijven

Wij zijn er om u te helpen! Met slechts een paar gegevens kunnen we uw vraag beantwoorden.

Stel uw vraag