Menu
Superieur melkproces met nieuw Apollo melksysteem
Vind een dealer

Superieur melkproces met nieuw Apollo melksysteem

Na een flinke uitbreiding kreeg Jacob van der Weij te maken met gezondheidsproblemen in zijn veestapel. Om de mastitis en het veel te hoge celgetal de baas te worden, investeerde hij in een Apollo Melksysteem. “Het aantal mastitisgevallen is flink gedaald en het celgetal meer dan gehalveerd.”
apollo-boerderij

Sinds de splitsing van het ouderlijk bedrijf runt Jacob van der Weij samen met zijn vrouw een melkveebedrijf in Wytgaard. Samen zetten ze het bedrijf op deze locatie acht jaar geleden door met 160 koeien. Inmiddels telt het bedrijf 330 stuks melkvee. “Twee jaar na de overname maakte ik plannen om een nieuwe melkveestal te bouwen. Dit werd in 2014 werkelijkheid,” blikt Van der Weij terug. Met ruimte voor meer dan 300 koeien maakte hij zijn bedrijf verder toekomstbestendig. “De wens was om de ruimte voor het aantal te houden koeien nagenoeg in één keer op te vullen. Zodoende kochten we in november 2014 120 koeien aan, afkomstig van één veefokker.” Wat Van der Weij echter niet had voorzien, was het aureusprobleem dat nadien om de hoek kwam kijken.

Aureus

“De afgelopen jaren hebben we relatief veel getobd met de diergezondheid. Met name de mastitisverwekker aureus speelde de koeien parten”, vertelt Van der Weij. “Niet de klinische variant, maar telkens nieuwe gevallen. Het ging echt de veestapel door.” Aureus staat er dan ook om bekend zeer besmettelijk te zijn. De bacterie verspreidt zich makkelijk tijdens het melken. “We zochten daarom verschillende oplossingen om het melkproces zo hygiënisch mogelijk te laten verlopen”, legt de melkveehouder uit. “Zo zijn we op een gegeven moment met drie groepen gaan werken: een nieuwmelkte groep, oudmelkte groep en een celgetal groep. De koeien met een hoog celgetal molken we dan als laatste, in de hoop de overdracht van bacteriën tegen te gaan. Dit had echter onvoldoende resultaat. Vorig jaar zomer hadden we zelfs te maken met 13 procent nieuwe mastitisgevallen en bereikten we een geometrisch celgetal van 395.”

Apollo-40

Goed en efficiënt werken

Van der Weij melkt met een 40-stands buitenmelker van GEA. “Ik streef ernaar het melkproces goed en efficiënt te laten verlopen. Bovendien vind ik het belangrijk dat het melken door één persoon gedaan kan worden”, aldus Van der Weij. Toch overwoog hij even om een extra man aan te nemen, puur om elke speen na het melken secuur te dippen. “Maar waar vind je iemand die dat dag in, dag uit wil doen? Bovendien wil ik echt zeker weten dat het dippen altijd goed en netjes gebeurt.” Hij stapte van het idee af om iemand erbij aan te nemen en besloot met een sprayautomaat te gaan werken. Ook heeft Van der Weij een tijdje met schuim voor gedipt. “Ook die maatregelen hadden onvoldoende resultaat. Uiteindelijk kwam het Apollo Melksysteem op ons pad. GEA-dealer Henk de Boer had er alle vertrouwen in dat het de oplossing voor ons bedrijf zou zijn.”

apollo-kijkend

Dippen in de beker

Omdat het systeem in Nederland nog nergens draaide, ging Van der Weij ter oriëntatie af op de gesprekken met zijn GEA-dealer. “Daarnaast heb ik verschillende filmpjes op YouTube bekeken om er een goed beeld bij te krijgen”, vertelt Van der Weij. Het gaf hem vertrouwen in het systeem en afgelopen augustus liet hij als eerste melkveehouder in Nederland het Apollo Melksysteem installeren op de bestaande melkstellen. “Sindsdien wordt elke speen, nog voor het afnemen van het melkstel, gedipt in de beker”, legt hij uit. “Nadat het melkstel is afgenomen worden de bekers goed gereinigd (gebackflushed) om de overdracht van bacteriën verder te verkleinen. Eerst met water, dan met ontsmettingsmiddel, dan nogmaals met water en tot slot wordt er een paar keer lucht door de bekers geblazen. Een speciaal klepsysteem zorgt ervoor dat er geen jodium, water of ontsmettingsmiddel in de melk terecht komt.”

apollo-instal

Mastitisgevallen flink gereduceerd

“Inmiddels melken we de koeien weer in één groep”, vertelt Van der Weij. “Terwijl de melkbekers nu na het melken van elke koe goed worden gereinigd, zijn we niet meer tijd kwijt aan het totale melkproces.” Nog voor de koe de carrousel heeft verlaten, is het systeem klaar met reinigen. “Met dit systeem hebben we het aantal nieuwe mastitisgevallen flink weten te reduceren naar zo’n vier procent. Bovendien ligt het celgetal nu op 180. Daarmee zijn we meer dan gehalveerd”, besluit Van der Weij tevreden.

Meer informatie over het Apollo melksysteem?

Blijf op de hoogte van GEA’s innovaties en verhalen door u in te schrijven op nieuws van GEA.

Inschrijven

Wij zijn er om u te helpen! Met slechts een paar gegevens kunnen we uw vraag beantwoorden.

Stel uw vraag