Menu
De perfecte tepelvoering bestaat niet
Vind een dealer

De perfecte tepelvoering bestaat niet

Een tepelvoering is als een schoen. Als hij niet past, loopt het niet. De tepelvoeringen is één van de bepalende factoren voor het melkproces, diergezondheid en melkkwaliteit. Er is echter niet zoiets als de perfecte tepelvoering: de juiste keuze is afhankelijk van veel factoren.

De tepelvoering heeft invloed op de uiergezondheid, dierenwelzijn en productie, maar ook op de melksnelheid en de efficiëntie en veiligheid van het melkproces. Niet goed passende tepelvoeringen kunnen leiden tot problemen met luchtzuigen en/of slecht uitmelken. Onafhankelijke adviseurs adviseren om elke vier jaar kritisch naar het toegepaste type tepelvoering te kijken: door vervanging loopt er immers elke vier jaar een nieuw koppel koeien in de stal. Door fokkerij veranderen daarbij de speenvorm en –maat doorlopend. GEA ontwikkelt daarom continu nieuwe tepelvoeringen om zich aan te passen aan de fokkerij en eisen van de moderne veehouder. Kort samengevat zijn daarbij drie keuzes te maken: maat, materiaal en vorm.

tepelvoering-maat-gea-linerfinder

Maat

De maat van de tepelvoering is de belangrijkste factor. De vergelijking met schoenen komt hierbij al snel weer om de hoek kijken. Schoenen die te klein of te smal zijn knellen, te grote of brede schoenen geven wrijving en ongemak. Een korte, dunne speen past beter in een nauwe tepelvoering met platte kop. Een dikke, lange speen past weer beter in een ruime tepelvoering.

Materiaal

De keuze voor silicone of rubber is grotendeels een kwestie van persoonlijke voorkeur. Veel veehouders kiezen voor rubber. Hiermee is relatief eenvoudig een stabiel werkende tepelvoering te produceren die zo’n 2.500 melkingen mee gaat. Silicone vergt veel meer know-how om tot optimale stabiele melktechnische eigenschappen te komen, maar heeft voordelen ten opzichte van rubber. Zo is de levensduur twee keer zo lang, wat wisselen scheelt. Daarnaast past silicone zich beter aan naar de speenvorm en speenmaat en is daardoor diervriendelijker.

linerfinder-tepelvoering-gea

Vorm

Ruim 90% van de melkinstallaties in de wereld is uitgerust met ronde voeringen, eventueel licht taps toelopend. In het algemeen zijn ronde tepelvoeringen prima in staat om de speen volledig te omsluiten voor een optimale massage en afdichting. De keuze voor recht of taps is afhankelijk van de speenvorm van de meerderheid van het koppel. Als er binnen het koppel grote verschillen zijn, lijken taps toelopende voeringen vaak het beste in staat om zich aan te passen aan de speenvorm. Bij sommige koppels, bijvoorbeeld met gevoeligheid voor uitgestulpte slotgaten, kunnen gehoekte tepelvoeringen uitkomst bieden. Daarbij bestaat echter het risico op een kopvacuüm, wat de melkstroom kan reduceren of zelfs blokkeren. GEA’s gehoekte voeringen voorkomen dit, omdat ze tussen ronde en vierkante voeringen in zitten en daarmee de voordelen van beide combineren. 

Wat is de perfecte tepelvoering voor uw koppel?

De unieke LinerFinder methode meet de spenen van uw koeien en bepaalt met speciale GEA software de best passende tepelvoering. Neem voor meer informatie contact op met uw dealer.

Meer informatie over de LinerFinder?

Blijf op de hoogte van GEA’s innovaties en verhalen door u in te schrijven op nieuws van GEA.

Inschrijven

Wij zijn er om u te helpen! Met slechts een paar gegevens kunnen we uw vraag beantwoorden.

Stel uw vraag