Menu
Sneeuw maken: hoe werkt dat eigenlijk?
Kom in contact

Sneeuw maken: hoe werkt dat eigenlijk?

Indoor skiën wint de laatste jaren steeds meer aan populariteit. En dat is ook niet zo gek: je hoeft geen honderden kilometers te rijden, je bent verzekerd van goed geprepareerde pistes en je hebt een onvergetelijke wintersportervaring. En dat allemaal dankzij onze koel- en vriestechnologieën. Een van de plekken waar we deze technologie inzetten, is bij de indoor skihallen van SnowWorld in Landgraaf. Hoe dat precies werkt? Dat leggen we je uit.
SnowWorld, Wist je dat

Isolatie is de basis

Skihallen zijn extreem goed geïsoleerd. En dat moet ook wel, want de temperatuur moet minimaal -5°C blijven om de perfecte omstandigheden te creëren én behouden voor goede sneeuw en een echte wintersportervaring. Het werkt in principe net als een vriezer, maar dan met grote airco’s die koude lucht blijven aanvoeren. 

Ondergrondkoeling

In de skihal ligt altijd een basis sneeuwlaag. Dat doen we door middel van ‘ondergrondkoeling’. In de leidingen onder de grond stroomt koelvloeistof - net als in een vriezer dus - die zorgt voor een standaard laag sneeuw van 40 cm.

Het maken van nieuwe sneeuw

Toch zal er af en toe nieuwe sneeuw bij moeten om de kwaliteit van de piste(s) te behouden. We verlagen hiervoor eerst de temperatuur in de hal naar circa -8°C. De (verplaatsbare) sneeuwkanonnen blazen vervolgens verneveld water in de lucht. Het water heeft dan net genoeg tijd om te kristalliseren en als echte sneeuw naar beneden te dwarrelen. 

Duurzame installaties

Energie verantwoord? Zeker! We maken gebruik van ammoniakkoelinstallaties die energiezuinig zijn. Daarnaast hergebruiken we alle restwarmte voor het verwarmen van andere ruimtes en technische processen in de hal. Zo gaat er geen energie verloren. Wel zo duurzaam én verantwoord!

Geïnteresseerd in werken bij GEA?

Blijf op de hoogte van GEA’s innovaties en verhalen door u in te schrijven op nieuws van GEA.

Inschrijven

Wij zijn er om u te helpen! Met slechts een paar gegevens kunnen we uw vraag beantwoorden.

Stel uw vraag