Menu
Hogere melkproductie dankzij nieuw ligbed
Vind een dealer

Hogere melkproductie dankzij nieuw ligbed

Jouke en Maaike Rijpkema kochten in 2007 een jongveebedrijf dat ze stap voor stap optimaliseren voor het houden van melkvee. Afgelopen winter vervingen ze de rubber mat in de ligboxen door Akwatopsoft, een combinatie van waterbed en foammatras. Dankzij een hogere melkproductie en lager celgetal betaalt de investering zich snel terug.

Jouke Rijpkema groeide op een melkveebedrijf in Broek (FR) op, waar hij later in maatschap met zijn ouders en twee broers het bedrijf runde. In 2007 werd het bedrijf gesplitst en kocht Rijpkema samen met zijn vrouw Maaike een bedrijf in het Friese Oldeholtwolde. Op deze nieuwe locatie was tot die tijd een jongveebedrijf gevestigd. “We gingen de uitdaging aan om van de aangekochte locatie een volwaardig melkveebedrijf te maken”, vertelt Rijpkema. “Stap voor stap optimaliseren we het bedrijf. Zo hebben we onlangs nog met Akwatopsoft ligbedden geïnvesteerd in goed ligcomfort van onze koeien.

boeren-vader-zoon-gea-stal-Akwatopsoft

Bedrijfsopvolging

Waar in 2007 de familie Rijpkema nog niet zeker was van bedrijfsopvolging, is inmiddels zoon Arjen toegetreden tot de maatschap. Vorig jaar rondde hij de opleiding veehouderij af en sindsdien werkt hij het grootste gedeelte van de tijd thuis mee op het bedrijf. “Het is mooi om samen op te trekken”, vindt Jouke. “Door de nieuwe en frisse inzichten van Arjen in praktijk te brengen, kunnen we het bedrijf samen op een goede manier verder ontwikkelen. Zo zijn we nu bijvoorbeeld veel scherper op de kostprijs. Door die aan de ene kant te verlagen, hebben we aan de andere kant meer te besteden.”

boer-stal-koeien-akwatopsoft

Koeien naar de zin maken

De familie Rijpkema stelde zich in 2007 allereerst tot doel om de jongveestal om te bouwen tot melkveestal. Vervolgens was het de bedoeling een jongveestal erbij te bouwen, zodat ook het eigen jongvee thuis gehuisvest kon worden. “Voor dit complete plan konden we de financiering niet rond krijgen en dus hebben we de plannen bijgesteld en ons puur gericht op de melkveehouderij”, vertelt Jouke. Er werden twee melkrobots aangeschaft om de 130 koeien, die overkwamen van het ouderlijk bedrijf, te kunnen melken. “Daarnaast hebben we bijvoorbeeld de voergang een flinke update gegeven. De hekpalen kwamen los en deze hebben we iets verder op de voergang in een nieuw muurtje gestort. Zo ontstond er gelijk een mooie voerstoep. Bovendien hebben we de voergang gecoat, zodat het voer zo lang mogelijk lekker en vers blijft”, vertelt Arjen. “Zomaar wat voorbeelden van investeringen die we hebben gedaan om het de koeien zo goed mogelijk naar de zin te maken.”

koe-poot-gea-akwatopsoft

Comfort en grip

Bij de ingebruikname van de stal werden bovendien de maten van de ligboxen aangepast, zodat deze geschikt werden voor de melkkoeien. De dikke rubber mat in de ligboxen werd vooralsnog niet vervangen. “Tot eind vorig jaar”, vertelt Jouke. “We zijn ons toen gaan oriënteren op de mogelijkheden van boxbedekkingen en kwamen al vrij snel uit bij de combinatie van waterbedden en een foammatras. Diepstrooisel of zand vonden wij niet in onze situatie passen. Dat de bedden altijd terug komen in de oorspronkelijke, bolle vorm, zagen wij als één van de voordelen ten opzichte van koematrassen”, licht hij verder toe. “Zodoende wordt eventueel vocht in de ligbox gemakkelijk afgevoerd.” Arjen vult aan: “Doordat de matrassen gevuld zijn met water, zweeft de koe tijdens het liggen als het ware in de ligbox. Dat voorkomt drukplekken. We zien nu nagenoeg geen kale en dikke hakken meer.” De foam laag onder de waterbedden zorgt ervoor dat de koeien goed grip hebben bij zowel het gaan liggen als bij het opstaan.

boer-ligbox-gea-koe-akwatopsoft

Stijgende melkproductie

Het Akwatopsoft ligbedsysteem is bij de familie Rijpkema door omstandigheden in fases aangelegd. “Daarmee konden we gelijk de proef op de som nemen en zien of we met deze investering de juiste keuze hadden gemaakt”, vertelt Arjen. De bevestiging kwam al snel. “De koeien hadden duidelijk voorkeur voor de waterbedden”, blikt hij tevreden terug. “Verder viel het ons op dat het aantal melkingen op onze robots iets afnam, terwijl de totale productie met twee liter per koe per dag is gestegen. Bovendien is het celgetal gedaald van 180 naar 110.” “Omdat we in de tussentijd geen andere wijzigingen in de bedrijfsvoering hebben doorgebracht, heeft de nieuwe boxbedekking daarmee voor ons echt het verschil gemaakt”, stelt Jouke. “En hoewel we hadden voorspeld de investering in vijf à zes jaar terug te verdienen, verwachten we dat dit nu lukt in twee jaar.”

Meer informatie over de Akwatopsoft?

Downloads

Blijf op de hoogte van GEA’s innovaties en verhalen door u in te schrijven op nieuws van GEA.

Inschrijven

Wij zijn er om u te helpen! Met slechts een paar gegevens kunnen we uw vraag beantwoorden.

Stel uw vraag