Menu
Gezonde uiers binnen handbereik | met GEA
Kom in contact

Gezonde uiers binnen handbereik | met GEA

Wist je dat 18% van de koeien vervroegd wordt afgevoerd wegens een te hoog celgetal? Een groot gedeelte van deze koeien lijdt aan mastitis, een ontsteking van de melkklier, aldus Wageningen University & Research.
gezonde-uiers-binnen-handbereik-GEA..

Consequenties minder goede uiergezondheid

Een dalende uiergezondheid is niet alleen onprettig voor de koe zelf. Ook voor de veehouder brengt dit consequenties met zich mee. Volgens een onderzoek dat GD in 2018 uitvoerde, kost een mastitisgeval gemiddeld € 458,-. Mastitis zorgt niet alleen voor extra kosten, het leidt ook tot gederfde inkomsten. Bij 1 miljoen kg melk levert een celgetalverlaging van 50.000 cellen tot € 4.470,- * op, bij dezelfde voerkosten (bron. Koe Signalen Uiergezondheid Vetvice). Met de onder druk staande marges zijn dit punten die het rendement aanzienlijk kunnen verhogen. 

Voorkomen is beter dan genezen. Het is belangrijk om te zorgen voor gezonde en schone koeien, dit verlaagt de kans op een infectie aanzienlijk. Daarnaast is tijdens het melken een stabiel vacuüm van belang. Het meest optimale is 36 tot maximaal 39 kPa onder de speen. Dit gecombineerd met een steriel melkstel zorgt voor een lager celgetal.

*Op basis van € 0,35 per kg melk

Voordelen gezonde uiers

Een veestapel met gezonde uiers levert niet alleen een lager celgetal op. Doordat minder dieren behandeld worden met antibiotica treedt er een besparing op qua antibioticakosten, een forse arbeidsbesparing en onstaat er meer gemak voor de veehouder. Onderzoek van GD wees uit dat koeien met gezonde uiers zelfs een 11% hoger drachtigheidspercentage realiseren gepaard gaande met een hogere melkgift. 

Wat kunnen wij betekenen

GEA biedt melkrobots aan waarmee geïnfecteerde uiers tot een minimum worden beperkt. De GEA DairyRobot R9500 is een melkinstallatie met korte melkslangen en zeer weinig vernauwingen. Doordat de melk niet omhoog getransporteerd hoeft te worden, resulteert dit in een laag en stabiel vacuüm onder de speen. Het celgetal bij huidige GEA melkrobotgebruikers ligt dan ook gemiddeld 20% lager t.o.v. het landelijk gemiddelde celgetal bij melkrobotgebruikers. 

Dankzij standaarddesinfectie komt iedere speen in een steriele melkbeker. Het gepatenteerde
In-Liner Everything™-proces zorgt ervoor dat de speen continu in de melkbeker blijft. Hierdoor is elke speen gereinigd, voorgestraald en gestimuleerd. Alvorens de melkbeker weer wordt afgenomen zal de speen eerst worden gedipt in de melkbeker zodat iedere speen optimaal beschermd is na het melkproces en kruisbesmetting is uitgesloten.

Benieuwd wat dit voor jou kan betekenen?

Downloads

Blijf op de hoogte van GEA’s innovaties en verhalen door u in te schrijven op nieuws van GEA.

Inschrijven

Wij zijn er om u te helpen! Met slechts een paar gegevens kunnen we uw vraag beantwoorden.

Stel uw vraag