Menu
De beste melkkwaliteit | met GEA
Bekijk de mogelijkheden!

De beste melkkwaliteit | met GEA

Door de jaren heen is melkkwaliteit steeds belangrijker geworden. De zuivelorganisaties vragen veehouders steeds alerter te zijn m.b.t. het melkproces. Denk aan kwaliteitscriteria op het gebied van; celgetal, zuurtegraad melkvet en het kiemgetal.
de-beste-melkkwaliteit-met-GEA

Factoren die melkkwaliteit beïnvloeden

Er zijn diverse factoren waarop gelet kan worden om de melkkwaliteit te verbeteren. Celgetal is één van de aspecten die de melkkwaliteit beïnvloedt. Belangrijk is dat de koeien goed en snel uitgemolken worden. Uit onderzoek van de GD is gebleken dat door het geven van een kleine hoeveelheid krachtvoer tijdens de voorbehandeling de melkafgifte wordt bevorderd. Het monitoren van het celgetal op kwartierniveau is ook een manier om te zorgen voor een lager celgetal. Op deze manier kan er snel worden ingegrepen bij een afwijking. Daarnaast hebben omgevingsfactoren ook vaak invloed op het celgetal. Schone looppaden en ligboxen zijn dus erg belangrijk. Dit resulteert weer in schone uiers wat het melkproces positief beïnvloedt

De zuurtegraad van het melkvet is een andere factor die de melkkwaliteit beïnvloedt. Uit onderzoek van Schothorst Feed Research en NIZO Food research is gebleken dat een verhoogde zuurtegraad kan worden verlaagd met kwalitatief hoogstaand voer. Dit voer dient onverzadigde vetten en antioxidanten te  bevatten om de zuurtegraad te kunnen verlagen. Daarnaast wordt de zuurtegraad ook beïnvloed door het vervoer van de melk vanuit de koe naar de tank.

Ook het kiemgetal dient niet vergeten te worden wanneer er over melkkwaliteit wordt gesproken. De waarde van het kiemgetal is afhankelijk van een aantal factoren. Belangrijk is te zorgen voor een goede reiniging en desinfectie van de melkrobot of melkinstallatie en de koeltank. 

Consequenties mindere melkkwaliteit

Wat zijn de belangrijkste consequenties van een mindere melkkwaliteit. Het grootste nadeel zijn de kortingen op de melkprijs. Dit kan een aanzienlijk bedrag worden wanneer de melkkwaliteit structureel lager is door problemen met het celgetal, zuurtegraad of kiemgetal. Daarnaast zorgt een verhoogd celgetal voor extra arbeid vanwege de extra werkzaamheden die desbetreffende koeien met zich mee brengen. 

Tips om de beste melkkwaliteit te kunnen leveren

Om te bewerkstelligen dat het celgetal laag blijft is het van belang dat de koeien goed en snel uitgemolken worden. Koeien individueel melken met een stabiel en beheersbaar vacuüm is cruciaal. Hierbij horen de juiste afstellingen en een tepelvoering passend bij de veestapel. Een ander belangrijk aspect is het snel opsporen van koeien met een verhoogd celgetal zodat vroegtijdig actie ondernomen kan worden. Het beste is om dit op kwartierniveau te doen. De GEA DairyMilk M6850 meet continu het celgetal per kwartier. Op deze manier worden veranderingen op kwartierniveau snel opgespoord en kan er snel actie worden ondernomen. Op deze manier kan de melkkwaliteit van de gehele veestapel aanzienlijk worden verhoogd.  

Naast het zorgen voor het juiste voer kan de zuurtegraad ook worden verlaagd door luchtinslag te voorkomen en te zorgen voor een vriendelijk gestroomlijnd melktransport. Zorg er dus voor dat de melk zo weinig mogelijk omhoog gebracht hoeft te worden. De DairyRobot R9500 met een minimale opvoerhoogte, een cycloonvormige melkontvangst en een frequentie gestuurde melkpomp is speciaal hiervoor ontwikkeld.

Een optimaal kiemgetal realiseer je door een effectieve reiniging en een, op een robotsituatie aangepaste koeling. De DairyRobot R9500 heeft intelligente reinigingssoftware wat naast een prima reiniging ook nog zorg draagt voor lage reinigingskosten. Dit in combinatie met een industriële platenkoeler en slimme software voor de koeling draagt er mede aan bij dat het kiemgetal laag kan blijven.

Benieuwd wat jij kunt doen?

Downloads

Blijf op de hoogte van GEA’s innovaties en verhalen door u in te schrijven op nieuws van GEA.

Inschrijven

Wij zijn er om u te helpen! Met slechts een paar gegevens kunnen we uw vraag beantwoorden.

Stel uw vraag