Menu
CowScout: gemak dient de melkveehouder én de koe!
Vind een dealer

CowScout: gemak dient de melkveehouder én de koe!

Ze hebben het nog maar sinds september 2017, dus amper een jaar. Toch kunnen Johan en Christel van de Kamp zich hun melkveehouderij in Wilp al bijna niet meer voorstellen zonder GEA CowScout. En daarmee dus zonder alle mogelijkheden voor accurate tochtigheidsdetectie en optimaal gezondheidsmanagement die CowScout te bieden heeft.
cowscout-vandekamp

Signalen missen

Johan van de Kamp (48): “ We merkten dat we voor wat betreft ons jongvee te weinig zicht hadden op de tochtigheid. Bij de koeien komen we veel in de stal, bij ons jongvee in een andere stal veel en veel minder. Dan ga je dus signalen voor tochtigheid missen. Om dat recht te trekken dachten we toen aan de mogelijkheid van activiteitmeting”.
cowscout-halsversie

Gezondheidsmanagement

Het werd uiteindelijk CowScout voor al hun 170 melkkoeien en voor 50 van hun in totaal 90 stuks jongvee. “De keuze viel op de halsversie. Om de simpele reden dat wij veel meer wilden doen dan alleen tochtdetectie door activiteitmeting, zoals het geval is bij de pootversie. Wij wilden de mogelijkheden van CowScout echt optimaal benutten door ook gezondheidsmanagement toe te passen. Vandaar dat wij ook aan vreetmonitoring doen en de herkauwactiviteiten van al onze koeien meten.”

Een wereld aan informatie

Ook in de veehouderij is meten dus weten. Johan van de Kamp: “Als het om meten gaat, heb je aan CowScout een ideale en vooral betrouwbare partner. Die ons over elke koe of stuk jongvee op elk moment schatten aan nuttige kennis weet te melden. Kwestie van het beeldscherm op de computer of op je mobiel aanklikken en er gaat letterlijk en figuurlijk een wereld voor je open, waar je meteen gericht op kunt inspelen. Het mooie aan CowScout: je hoeft je koeien en je jongvee niet met eigen ogen te zien om ze toch allemaal perfect in beeld te hebben.”

Meer en eerder kalveren

Johan en Christel van de Kamp vinden het na amper een jaar nog wat vroeg om te bepalen of hun CowScout bedrijfseconomisch de investering waard is geweest. “Daarvoor is onze praktijkervaring nog wat te kort. Het wel een feit dat alles wat komt kijken bij de vruchtbaarheid veel minder tijd kost en dat er sinds de invoering van CowScout eerder én meer wordt gekalverd. Bovendien is de afvoer van dieren die niet drachtig worden, minder geworden. Zonder meer positieve ontwikkelingen dus.”
cowscout-jongvee

Beter voor koeien en jongvee

Betekent beter voor het bedrijf ook dat CowScout beter is voor hun koeien en jongvee? Johan van de Kamp: “Dat is zeker zo, want je mist geen signaal van wat ze allemaal doen of juist niet doen en over hoe het met ze gaat. Daar kun je dus heel snel en heel adequaat op inspelen. Sterker nog, als er bij een koe of een stuk jongvee echt sprake is van een slechte situatie, dan geeft CowScout daar heel alert een noodmelding over. Dat betekent dus dat we direct de juiste maatregelen kunnen nemen, in het belang van de koe.”

Meer en langer herkauwen

Twee voorbeelden van hoe CowScout daar in de praktijk aan bijdraagt heeft Johan direct paraat: “Neem het voeren. Via CowScout zien wij meteen hoeveel tijd er wordt herkauwd. Gebeurt dat te weinig, dan kunnen we het rantsoen daar qua samenstelling en hoeveelheid nu gericht op aanpassen. Zodat er meer en langer wordt herkauwd. CowScout meet ook de vreettijd van al onze koeien. Als deze te veel oploopt, dan duidt dat op een niet optimale samenstelling van het voermengsel. En dat maakt dat koeien het voer gaan sorteren en er vooral uithalen wat ze het lekkerst vinden. Al de tijd die daaraan opgaat wordt niet besteed aan herkauwen. En juist herkauwen is zo belangrijk voor de gezondheid van de koe.”
cowscout-tochtigheid-detectie-vreetmonitoring-gezondheidsbewaking

Inzicht, overzicht en rust

Johan van de Kamp tot slot: “CowScout voldoet in alle opzichten aan onze verwachtingen, omdat het inzicht, overzicht en daardoor rust geeft. Ons bedrijf vaart er wel bij en onze koeien ook. Ik kan zonder meer tegen collega melkveehouders zeggen dat CowScout het overwegen meer dan waard is.”

Meer informatie over GEA CowScout?

Blijf op de hoogte van GEA’s innovaties en verhalen door u in te schrijven op nieuws van GEA.

Inschrijven

Wij zijn er om u te helpen! Met slechts een paar gegevens kunnen we uw vraag beantwoorden.

Stel uw vraag