Sneller melken, meer gebruikersgemak | met GEA
Kom in contact

Sneller melken, meer gebruikersgemak | met GEA

Welke factoren beïnvloeden het gebruikersgemak en de capaciteit bij het melken? Het conventioneel (zelf) melken van koeien is een dagelijks terugkerende activiteit die veel van de melker vraagt. Om snel en prettig te melken zijn er enkele zaken waarop gelet moet worden.
sneller-melken-meer-gebruikersgemak-met-GEA

Juiste houding van de melker

Een rechte rug tijdens het melken is belangrijk om lichamelijke klachten op korte- en lange termijn te voorkomen. Voor een juiste melkhouding is de ergonomie van de melkstal, zoals een juiste putdiepte, van belang. De melker kan dan rechtopstaand en in een ontspannen houding de melkstellen aansluiten. Wordt er gemolken met meerdere melkers, overweeg dan een beweegbare putvloer.

Naast de juiste melkhouding, speelt ook het gewicht en de vorm van het melkstel een rol bij de belasting van het lichaam. Bij conventioneel melken wordt het melkstel immers meestal met één hand vastgehouden.  Wanneer de tepelbekers vervolgens één voor één worden aangesloten, leidt dit tot extra belasting, omdat de rug tijdens het melken als het ware schuin gedraaid moet worden. Hoe voorkom je dit?

Bij de nieuwe manier van melken, waarbij de tepelbekers twee aan twee worden aangesloten in plaats van per kwartier, betekent dit dat de schouders en de rug van de melker rechter blijven en dus minder belast worden. Bovendien leidt deze manier van melken ook tot een hogere melkcapaciteit, omdat er minder handelingen nodig zijn. Door te kiezen voor de juiste (rechte) houding en de nieuwe manier van melken, zal het melken van de koeien prettiger en sneller verlopen.

Tips voor een lagere arbeidsbelasting

De melkroutine heeft veel invloed op het melkproces, capaciteit en arbeidscomfort. Koeien die uit schone ligboxen komen, vergen immers minder arbeid bij het voorbehandelen. Voor een optimale melkgift is daarnaast ook de juiste, eventueel automatische, stimulatie belangrijk. Om kruisbesmetting zoveel mogelijk te voorkomen zijn melkershandschoenen daarom altijd aan te bevelen. Melkstellen met per kwartier gescheiden kamers helpen ook om kruisbesmetting te voorkomen. Vaak worden de spenen na het melken gedipt om te voorkomen dat bacteriën ontstekingen veroorzaken. Ook deze handelingen vergen veel arbeid en aandacht en kunnen desgewenst geautomatiseerd worden.

Wat kunnen wij betekenen?

De GEA-dealer kan adviseren omtrent arbeidsgemak en comfort rondom het melken.

Een beweegbare putvloer zorgt ervoor dat elke melker in de juiste houding kan melken. Het unieke IQ-melkstel heeft vier gescheiden kamers wat kruisbesmetting voorkomt. Daarnaast kun je met het IQ melkstel eenvoudig en snel tepelbekers twee aan twee aanhangen: de Mexicaanse manier van melken. Ervaringen van collega-melkveehouders leert dat je daardoor tot 50% sneller kunt aansluiten. Tenslotte kan het dippen geautomatiseerd worden door het Apollo dipsysteem.

Benieuwd wat dit voor jou kan betekenen?

Gelieve een geldig e-mailadres in te vullen

Even geduld aub, we verwerken je inschrijving.

Bedankt voor je inschrijving!
Gelieve je mailbox na te kijken voor een bevestigings-e-mail om je inschrijving af te ronden.

Oeps, er liep iets fout.
Gelieve opnieuw te proberen binnen enkele ogenblikken.