Menu
Haal meer uit je bestaande melkinstallatie | met GEA
Kom in contact

Haal meer uit je bestaande melkinstallatie | met GEA

Goed, prettig en snel melken. Dit zijn aspecten die als belangrijk worden ervaren, met name als je zelf melkt. Maar hoe kan je dat met je bestaande installatie het beste verbeteren? Om hier antwoord op te geven dient er gekeken te worden naar een aantal zaken. Lees verder en zie hoe dit bij jou gerealiseerd kan worden.
Haal meer uit melkinstallatie

5 praktische tips om meer uit je bestaande melkinstallatie te halen

1) Beter uitmelken
-  Elke veestapel is anders, denk aan de melksnelheid en de hoogte van de productie. Dit betekent dat de afstelling van de installatie regelmatig kritisch bekeken moet worden of deze nog past bij de huidige veestapel.
-  Iedere veestapel verandert gemiddeld elke 3-4 jaar. Dat betekent ook dat de speenvorm en lengte kunnen veranderen. Kijk dus elke 3-4 jaar of de tepelvoering nog bij de huidige veestapel past.

2) Sneller aansluiten
-  Meestal worden tepelbekers één voor één aangesloten. Door te kiezen voor een melkstel waarmee zonder luchtzuigen twee bekers tegelijkertijd kunnen worden aangesloten verhoog je de melkcapaciteit.
-  Een juiste stimulatie is erg belangrijk. Door te kiezen voor automatische stimulatie kan de melkroutine worden verbeterd en versneld.

3) Lager celgetal
-  Hygiënisch werken is erg belangrijk. Melk daarom met handschoenen. 
-  Het voorkomen van kruisbesmetting vermindert het risico op uierontstekingen. Overweeg een vierkwartierenmelkstel zoals de IQ van GEA.

4) Bespaar arbeid en geld
-  Probeer zoveel mogelijk de besmettingsdruk via de melkstal te verlagen.
-  Vaak worden de spenen na het melken gedipt om te voorkomen dat bacteriën ontstekingen veroorzaken. Door het dippen in de melkstal te automatiseren, kan worden bespaard op arbeid en is de werking van het dipmiddel effectiever.

5) Comfortabel melken
-  Een juiste houding tijdens het melken is belangrijk om lichamelijke klachten op korte- en lange termijn te voorkomen. Een verstelbare putvloer kan hierbij helpen.
-  Door “de nieuwe manier van melken” toe te passen waarbij de tepelbekers twee aan twee worden aangesloten in plaats van per kwartier zullen de schouders en de rug van de melker rechter blijven en dus minder belast worden. Bovendien leidt deze manier van melken ook tot een hogere melkcapaciteit, omdat er minder handelingen nodig zijn. Door te kiezen voor de juiste (rechte) houding en de nieuwe manier van melken, zal het melken van de koeien prettiger en sneller verlopen.

Wat kunnen wij betekenen?

De GEA-dealer kan adviseren omtrent arbeidsgemak en comfort rondom het melken.

Een beweegbare putvloer zorgt ervoor dat elke melker in de juiste houding kan melken. Het unieke IQ-melkstel heeft vier gescheiden kamers wat kruisbesmetting voorkomt. Daarnaast kun je met het IQ melkstel eenvoudig en snel tepelbekers twee aan twee aanhangen: de Mexicaanse manier van melken. Ervaringen van collega-melkveehouders leert dat je daardoor tot 50% sneller kunt aansluiten. Tenslotte kan het dippen geautomatiseerd worden door het Apollo dipsysteem.,

Kijk met de lokale dealer naar de mogelijkheden

Blijf op de hoogte van GEA’s innovaties en verhalen door u in te schrijven op nieuws van GEA.

Inschrijven

Wij zijn er om u te helpen! Met slechts een paar gegevens kunnen we uw vraag beantwoorden.

Stel uw vraag