Menu
‘De koeien duiken er meteen in’
Neem vrijblijvend contact op

‘De koeien duiken er meteen in’

Zodra je de stal binnenkomt, wordt het duidelijk: de koeien liggen graag. Bijna alle boxen zijn bezet. Melkveehouder Hans Hofsteenge vernieuwde vorig jaar de stalinrichting. Hij is tevreden over de Single beam ligboxen, evenals de koeien.
Veehouder Hofsteenge

Hofsteenge is de tweede generatie melkveehouder op deze plek in het Groningse Ten Post. Zo’n twaalf jaar geleden kwam hij in de maatschap, zijn vader doet nu een stapje terug op het bedrijf. De 200 melkkoeien en 80 stuks jongvee staan jaarrond opgestald. De reden voor Hofsteenge om nieuwe ligboxen aan te schaffen, was simpel: “De oude waren versleten en hingen met sjorbanden aan elkaar”, vertelt hij. Ook wilde hij graag overstappen op diepstrooisel. “Voorheen lagen de koeien op een rubberen mat met zaagsel. Daar was ik niet tevreden over. We hadden veel koeien met dikke hakken en rubber ademt niet, waardoor het snel zweterig wordt.”

Tijdens een bezoek aan de Rundvee & Mechanisatie Vakdagen in Hardenberg zag Hofsteenge de Single beam ligboxen van GEA. Het gebruik van een enkele, gebogen schoftboombuis wekte meteen zijn interesse. Hij nam contact op met zijn dealer, MCN Drachten, waar het melkveebedrijf al dertig jaar zaken mee doet. In het voorjaar van 2018 begon de renovatie van de stal.

Vervanging in fasen

Ruim een week kostte het om de oude ligboxen te demonteren en de nieuwe te installeren. “Het idee was om zoveel mogelijk zelf te doen, maar dat kostte te veel tijd”, licht Hofsteenge toe. “De monteurs doen niet anders, zij kunnen dat veel sneller.” Het vervangen van de ligboxen ging in fasen: elke dag een deel. ‘s Nachts lagen de koeien nog in de oude boxen, ‘s ochtends werden ze een stukje opgeschoven en braken de monteurs de boxen af. ‘s Avonds konden de koeien in de nieuwe ligboxen. Echt wennen hoefden de koeien niet aan de nieuwe inrichting. “Een keer snuffelen en likken en het was goed.” Het grote verschil met de oude ligboxen, is dat de dieren het er beter op doen. “We hebben veel minder problemen met dikke hakken. En je weet: is het goed voor de koe, dan is de koe goed voor jou. Ze liggen ook graag in de boxen. Eerder stonden ze nog een tijdje te draaien, nu duiken ze er meteen in. Nog voordat ik na het melken alle hekken los heb, liggen er al tien koeien.” 

Gescheiden mest

Zelf is Hofsteenge ook erg te spreken over de Single beam ligboxen. De rubberen matten zijn eruit en de metalen buis achteraan de ligbox heeft plaatsgemaakt voor een betonnen achterrand waarin de ligbox is gemonteerd. Dat heeft twee voordelen: “Minder ijzer betekent minder aantasting door mest en de koeien staan makkelijker op.” Het diepstrooisel in de boxen bestaat voor het grootste gedeelte uit gescheiden en gedroogde mest en een klein deel stro-kalkmengsel. “Nog liever had ik de koeien op zand gehad, maar dat is in een bestaande stal lastiger te realiseren.” Omdat de boxen dieper zijn en er dus meer vulling in kan, strooit Hofsteenge nu twee keer in de week in plaats van vijf keer in de oude situatie.

Gebogen schoftboom

Er belandt minder mest in de boxen dan voorheen. Dat is te danken aan de gebogen schoftboom. “Die stuurt de koeien beter in de ligbox: ze staan er recht in en kunnen verder naar voren, waardoor ze ook recht gaan liggen.” De box blijft zo schoner, want als de koeien liggen, valt de mest precies over de rand. Alleen een wat kleinere koe lukt het nog om het strooisel te bevuilen. “Drie keer per dag loop ik rond om eventueel mest eruit te schrapen.” Een tijdje nadat de melkveehouder de ligboxen in gebruik had genomen, liep hij tegen een probleem aan: de kruisklemmen waarmee de schoftbomen waren bevestigd, zaten te los. Door de aanraking van de koeien schoten de schroeven eruit. “Meerdere mensen van de dealer zijn komen kijken hoe dat kwam en wat we ertegen konden doen.” Daar kwam uit dat het beter was om het rubber in de klemmen te vervangen door metaal. Dat is inmiddels zowel in de stal van Hofsteenge als in het GEA assortiment gebeurd. “Ze hebben het vanuit de dealer heel netjes opgelost.” 

Kijk wat wij voor jou kunnen betekenen!

Blijf op de hoogte van GEA’s innovaties en verhalen door u in te schrijven op nieuws van GEA.

Inschrijven

Wij zijn er om u te helpen! Met slechts een paar gegevens kunnen we uw vraag beantwoorden.

Stel uw vraag