Menu
Comfortabel liggen voor meer lactaties | met GEA
Kom in contact

Comfortabel liggen voor meer lactaties | met GEA

Om de kosten per liter melk zo laag mogelijk te houden is het wenselijk de koe zoveel mogelijk lactaties productief te laten zijn op het bedrijf. Een belangrijke factor om koeien probleemloos ouder te laten worden is zorgen voor een optimaal ligcomfort. Elk uur dat een koe langer ligt zorgt voor gemiddeld één liter meer melk.
comfortabel liggen voor meer lactaties met GEA
grafiek-aantal-lactaties-GEA

Verhogen van de lactaties

Het is algemeen bekend dat het gemiddelde aantal lactaties van een koe in Nederland drie tot drieënhalf is. Dit is kort, zeker gezien de praktijk die uitwijst dat de hoogste melkgift per lactatie in de 5de, 6de of 7de bereikt wordt (zie lactatiecurve). Daarnaast kost de opfok van iedere vaars een veehouder ongeveer 1700,- euro.  

Het verhogen van het aantal lactaties is dus een belangrijk onderdeel van wat ook wel ‘duurzaam boeren’ wordt genoemd. Over het algemeen leveren duurzame oplossingen geld op en bovendien zijn ze goed voor de beeldvorming. Maar hoe schakel je rendabel om naar een duurzame bedrijfsvoering? Vaak kan dit al via een paar ingrepen in de bestaande stal die vrij eenvoudig uit te voeren zijn: 

  • Ten eerste de ruimte. Koeien voelen zich prettiger wanneer er voldoende ligplaatsen en goede loopruimtes zijn. Het leidt namelijk tot minder competitie en verdringing in de stal. Ook doodlopende gangen of paden vinden koeien niet prettig.
  • Daarnaast is (lig)comfort van essentieel belang. Een goed ligbed en voldoende ruimte werken positief uit op het dier. Beide zaken resulteren in minder uitval en dus een langere levensduur.

Wat biedt GEA?

GEA heeft diverse oplossingen ontwikkeld die bijdragen aan prettige loopruimtes in de stal voor een koe. Een van die oplossingen is de One Way Finger GateMet deze 'zwevende poort' kunnen koeien in één richting worden geleid waardoor uw stalverkeer gestructureerd verloopt. 

Wanneer gestructureerd stalverkeer wordt gecombineerd met optimaal ligcomfort, wordt helemaal het maximale uit de veestapel gehaald. De DairyBarn B3130 is daarvoor de ultieme oplossing. Het is een ligbox die de natuurlijke lighouding van de koe nabootst. Het grote kopgat i.c.m. de flexibele beugel en de flexibele schoftboom zorgen voor optimale vrijheid. De DairyBarn B3130 is een schone en zeer veilige ligbox, waarmee het dierenwelzijn wordt verbeterd. Daarnaast zorgt deze ligbox er voor dat koeien vaker gaan liggen, met een groeiende melkgift tot gevolg. 

Ook de Akwatopsoft kan op het gebied van ligcomfort een aanvulling zijn. Dit is een Durasoft-ligbedsysteem. Door de combinatie van een waterbed en een foammatras zweeft de koe als het ware tijdens het liggen in de ligbox. Dit voorkomt kale en dikke hakken. 

Meer weten over deze producten? Klik aan de rechterzijde van de pagina. 

Benieuwd of dit wat oplevert in jouw situatie?

Blijf op de hoogte van GEA’s innovaties en verhalen door u in te schrijven op nieuws van GEA.

Inschrijven

Wij zijn er om u te helpen! Met slechts een paar gegevens kunnen we uw vraag beantwoorden.

Stel uw vraag