Menu
"Zo belangrijk dat onze studenten met degelijk materiaal leren brouwen"
Klik hier

"Zo belangrijk dat onze studenten met degelijk materiaal leren brouwen"

In Gent zit de kennis rond brouwerijtechnologie van UGent en HOGENT samen op één plaats. Alle UGent- en HOGENT-studenten leren de knepen van het vak in hetzelfde labo. “En dat willen we zeer bewust zo houden, want niemand heeft baat bij versnippering”, zeggen Prof. dr. ir. Jessika De Clippeleer van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van Universiteit Gent en ing. Dana Vanderputten, lector van de faculteit Natuur en Techniek van de Hogeschool Gent. Toen onlangs enkele onderdelen van het labo aan vervanging toe waren, kwam GEA Belgium met een mooi voorstel.
GEA Belgium - Ho Gent pumps
Maïté Bauduin, Sales Engineer Flow Components & Homogenizers bij GEA Belgium, stond Jessika De Clippeleer en Dana Vanderputten bij tijdens het vervangingsproces

Rijke traditie

“Het Gentse onderwijs van de Associatie Universiteit Gent kent een rijke traditie op het vlak van brouwerijtechnologie die teruggaat tot het einde van de 19e eeuw. Alle kennis zit van oudsher op één locatie verzameld en dat willen we zo houden”, begint Jessika De Clippeleer. “Klopt”, zegt ook Dana Vanderputten. “Zowel de masterstudenten in de industriële wetenschappen: biochemie van de UGent als de professionele bachelorstudenten in de chemie: afstudeerrichting biochemie van de HOGENT komen allemaal hier in dit labo op Campus Schoonmeersen terecht om te proeven – en dat mag je in dit geval gerust ook letterlijk nemen (lacht) – van de praktijk.” 

Labo gerenoveerd

“Ons labo met pilootbrouwerij dateert van 1980. Het is niet meer dan logisch dat een aantal onderdelen stilaan aan vervanging toe zijn”, vertelt Jessika De Clippeleer. “Samen met de collega’s en studenten van de opleiding electromechanica wordt de automatisatie vernieuwd, met de steun van een bedrijf dat ons daarbij wilde helpen. Maar ook onze pompen en leidingen moesten dringend vervangen worden. Toen we vorig jaar in november zochten naar een bron van financiering, kwam GEA met een mooi voorstel.” Bart De Vuyst, Head of Equipment Sales van GEA Belgium, vult aan: “Begin de jaren ’90 heb ik hier zelf gestudeerd en sindsdien ben ik altijd contact blijven houden. Deze campus is niet enkel een bron van kennis, maar ook een plaats waar iedereen uit de Belgische brouwerswereld regelmatig graag naar terugkeert voor netwerkevents of permanente vorming. Toen ik hoorde over de noden, hebben we intern bij GEA bekeken wat mogelijk was en beslist om de zeven pompen die aan vervanging toe waren, te schenken en enkel de installatie en frequentiesturingen aan te rekenen.”

GEA Belgium

Up-to-date materiaal

Maïté Bauduin, Sales Engineer Flow Components & Homogenizers bij GEA Belgium, stond Jessika De Clippeleer en Dana Vanderputten bij tijdens het vervangingsproces. Ze is blij dat de studenten al tijdens hun opleiding kunnen kennismaken met GEA-materiaal dat ze ook in de industrie te zien zullen krijgen. “Voortaan kan er hier veilig en hygiënisch gewerkt worden met de nieuwe Durietta en Hygia centrifugaalpompen met frequentiesturing. Deze kunnen makkelijk onderhouden worden en naar spare parts zal men nu niet meer hoeven te zoeken zoals dat met de oude pompen was (lacht).” Dana Vanderputten beaamt: “Voor ons is het belangrijk om onze studenten met up-to-date materiaal te leren brouwen. De installatie ging zeer vlot en alles was sneller klaar dan verwacht. Het was even wennen aan het nieuwe materiaal, maar we vonden vrij snel onze draai. Ja, wij zijn heel blij dat GEA ons hierin heeft gesteund.”

Gegeerde profielen

“De interesse in ons domein blijft groeien”, gaat Jessika De Clippeleer verder. “We krijgen hier in het labo verschillende profielen over de vloer: toekomstige masters in de industriële wetenschappen: biochemie, professionele bachelors in de chemie: afstudeerrichting biochemie én bio-ingenieurs die het keuzevak brouwerij nemen. Zeer gegeerde profielen in de markt, want vaak worden onze studenten al tijdens hun opleiding gescout voor een job.”  

Dana Vanderputten vult aan: “Het valt ons op dat de ‘war for talent’ vandaag niet enkel leeft in de brouwerijen, maar ook in voedingsbedrijven waar doorgedreven kennis over procestechnologie, industriële microbiologie en fermentatietechnologie zeer gegeerd is.” Bart De Vuyst vult aan: “Als bedrijf met een sterke verankering in de voedingssector zijn we ons daar bij GEA heel erg bewust van. Daarom steunen we wereldwijd tal van bronnen voor innovatie, want daar zitten onze toekomstige klanten én medewerkers. Hier in Gent hebben we samen met de UGent en HOGENT een grote verantwoordelijkheid om de reputatie en toekomst van de Belgische brouwers hoog te houden.” “Laat ons daarop een zelfgebrouwen Bijloke-biertje drinken. Cheers!”, besluit Dana Vanderputten.

Meer over het ruime GEA-gamma aan pompen

Blijf op de hoogte van GEA’s innovaties en verhalen door u in te schrijven op nieuws van GEA.

Inschrijven

Wij zijn er om u te helpen! Met slechts een paar gegevens kunnen we uw vraag beantwoorden.

Stel uw vraag