Menu
‘Duurzaamheid vereist een pragmatische aanpak’, zegt nieuwe GEA-sales engineer voor Utilities
Klik hier

‘Duurzaamheid vereist een pragmatische aanpak’, zegt nieuwe GEA-sales engineer voor Utilities

Actief in de verwerking van afvalwater? Dan is de kans groot dat u Tom Bressinck kent. Na 20 jaar actief geweest te zijn in slibontwateringsprojecten over de hele wereld, waarvan 7 jaar bij GEA, vervoegde hij onlangs het GEA Utilities team. “Noem duurzaamheid gerust de rode draad in mijn verhaal.”
TomBressinck GEA Belgium

Na zijn opleiding als ingenieur biochemie met een specialisatie in milieukunde was Tom Bressinck jarenlang internationaal actief bij verschillende Amerikaanse bedrijven. “Vooral in de chemische industrie, maar ook in de voedingsindustrie legde ik mij toe op waterbehandeling. Ik vind water bijzonder boeiend en dynamisch. Geen twee waters zijn hetzelfde, geen enkel afvalwaterprobleem is hetzelfde en geen enkele oplossing is dezelfde. Waterbehandeling vereist een pragmatische aanpak en daar hou ik enorm van. Gedurende jaren reisde ik de wereld rond voor mijn job. Zo was ik bijvoorbeeld betrokken bij het saneren van de gronden voor de Olympische Spelen in Londen, het ruimen van stranden in Spanje en Noorwegen na ongevallen met olietankers en het chemisch reinigen van raffinaderijen in het Midden-Oosten. Daarbij kwam mijn technische, biochemische kennis goed van pas, maar ik vervulde altijd tactisch-commerciële rollen. Ik hou immers niet alleen van water (lacht), maar ook van het contact met klanten. Het geeft me veel voldoening om antwoorden te bieden op hun vragen en hun zorgen weg te nemen.”

Hoe hij dan bij GEA terechtkwam? “Toen ik in 2009 in Bahrein verbleef tijdens het uitbreken van de Arabische Lente, begon ik me vragen te stellen bij mijn internationale job. Kijk, ik ben een vader en ik wil mijn kinderen zien opgroeien. Daarom keek ik uit naar een job in België en die vond ik bij GEA in Schoten. In 2011 was er een vacature voor een Environmental Sales Engineer die me op het lijf geschreven leek. Ik kende GEA als een betrouwbaar bedrijf met topmachines en veel proceskennis. En ik wist dat er in België veel procesbeslissingen genomen worden bij GEA-klanten. Mijn pragmatische aanpak zou dus zeker van pas komen bij de intercommunales, drinkwaterproducenten, mest- en biogasverwerkers, … aan ieder bedrijf dat in België met afvalwater bezig is, zou ik samen met de collega’s van GEA waarde kunnen leveren. En dat deden we (lacht).” 

Intussen zette Tom zijn schouders onder een nieuwe uitdaging in het Utilities team. “Belgische GEA-klanten werden lang vanuit Nederland ondersteund voor koel- en warmtetechniek. Maar omdat de vraag naar duurzame en energie-efficiënte oplossingen steeds belangrijker wordt in de procesindustrie, heeft GEA Belgium mij nu gevraagd om de rol van Sales Engineer Utilities fulltime te vervullen. Een mooie uitdaging, want de markt heeft nood aan pragmatische oplossingen voor het energievraagstuk. Heel wat voedingsbedrijven kampen met dezelfde uitdaging: ik heb een overschot aan warmte, maar wat doe ik ermee? Laten verloren gaan is zeker niet de beste oplossing. Ook hier voel ik dezelfde nood aan frisse, creatieve oplossingen – geen twee projecten zijn hetzelfde – maar ook aan maatwerk, topapparatuur en gedreven mensen. En dat heeft GEA allemaal in huis. Onze positie op de markt is uniek: enerzijds beschikken we over een enorme kennis op het vlak van koeltechniek die teruggaat tot 1858, toen Grasso werd opgericht. Maar anderzijds is GEA de enige speler op de markt die proces- en utilitieskennis in huis heeft én er oplossingen en equipment van topkwaliteit voor kan aanbieden. Ik kwam terecht in een globaal utilities team met een 100-tal enorm gedreven specialisten die er hun missie van maken om van duurzaam energieverbruik in de procesindustrie de norm te maken. Er is nog veel werk aan de winkel, maar we hebben er allemaal enorm veel zin in. Ja, ik ben fier om deel uit te maken van dit verhaal.”

Bent u actief in de procesindustrie en hebt u advies nodig over koeltechniek?

Blijf op de hoogte van GEA’s innovaties en verhalen door u in te schrijven op nieuws van GEA.

Inschrijven

Wij zijn er om u te helpen! Met slechts een paar gegevens kunnen we uw vraag beantwoorden.

Stel uw vraag